statystyka
Pepsi2092: W urnie znajduje się 5 kul czarnych, 4 kule czerwone i 7 kul białych. Ile musimy wylosować kul
bez zwracania aby wśród nich znalazła się co najmniej jedna kula biała? Odp to 10 ? Bo trochę
tego nie rozumiem.
2 lis 18:50
meszek leszek: dodaj czarne i czerwone (=9)
Kolejna, czyli 10 musi być już biała, bo innych nie ma.
2 lis 18:52
Tad: =
2 lis 18:52
Pepsi2092: Czyli 10

Podziękować
2 lis 18:53
konrad: trzeba rozpatrzeć najgorszy przypadek, czyli wyciągniecie wszystkich poza białymi, czyli będzie
5+4=9 i wtedy do wyciągnięcia pozostaje tylko biała: 9+1=10
2 lis 18:54
meszek leszek:
2 lis 18:54
Pepsi2092: rozumiem już rozumiem majster
2 lis 18:55
Pepsi2092: dlatego pytałem czy 10 na samej górze
2 lis 18:56