awdawd
karolajn: Rozwiąż równianie 36+6=m2x−m w zależności od parametru m
przeksztalcilem do x = 1/m−6 −> wiem ze dla 6 rownanie nie ma rozwiazan
ale nie wiem jak poprawnie zapisac i obliczyc kiedy jest tozsamosciowe i ma 1 czy wiecej
rozwiazan
2 lis 18:44
konrad:
albo źle równanie napisałaś albo źle przekształciłaś
36+6=m
2x−m
m
2x=42+m
2 lis 18:47
karolajn: jasne.
36x +6=m2x − m zle przepisalam
Nic sie nie zmienilo − wiem kiedy nie ma rozwiazn, nie wiem jak zapisac i obliczyc kiedy jest
tozs i 1 lub wiecej rozw
2 lis 19:27
karolajn:
2 lis 20:17
Aga1.: m
2x−36x=m+6
x(m
2−36)=m+6
Dla x∊R−{−6,6}
równanie ma jedno rozwiązanie, bo mianownik musi być różny od zera.
Teraz sprawdzamy jakie jest równanie dla m=6
Odp. Dla m=6 równanie jest sprzeczne.( gdy wychodzi w liczniku liczba różna od 0, a w
mianowniku 0)
| | 0 | |
Dla m=−6 równanie jest tożsamościowe (gdy wychodzi |
| ) |
| | 0 | |
2 lis 20:28
Bogdan:
Równanie liniowe ax + b = 0 ma:
a) 1 rozwiązanie dla a ≠ 0 (to jest równanie oznaczone);
b) nieskończenie wiele rozwiązań dla a = 0 i b = 0 (to jest równanie nieoznaczone);
c) brak rozwiązań dla a = 0 i b ≠ 0 (to jest równanie sprzeczne).
m2x − 36x − m − 6 = 0 ⇒ (m2 − 36)x + (−m − 6) = 0, a = m2 − 36, b = −m − 6
2 lis 20:29