Logarytmy
Mati: Miejscem zerowym funkcji f(x)=log2 (x−p) − 3 jest liczba 7.
a) wyznacz wartość p a następnie oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi OY
b) sprawdź czy do wykresu należy punkt a
a = (5√4 − 1, − 235)
Ad.b) −235=log2 (4√4 −1+1) − 3
2 lis 18:43
aniabb:
log2(7−p)−3=0
7−p=8
p=−1
2 lis 18:45
aniabb: punkt zOY (0,−3)
2 lis 18:46
aniabb: b) log222/5 −3 = 2/5−3 = −235 tak należy
2 lis 18:48
Mati: a mogłabyś wyjaśnić jak obliczyłaś b
2 lis 18:51
aniabb:
n√a=a1/n
2 lis 18:55
aniabb:
5√4=41/5=(22)1/5=22/5
logaan=n
log222/5=2/5
2 lis 18:56