matma
Mika .......: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji, ekstrema funkcji, przedziały wklęsłości i
wypukłości oraz punkty przegięcia
1 − f(x)=ex/x−1
2 − f(x)=x2ex
3 − f(x) (x+2)lnx
4 − f(x)=(x+4)ex
5 − f(x)=lnx/x−2
2 lis 18:38
aniabb: pochodna i druga pochodna
2 lis 18:39
Mika .......: no też to wiem ale jak narysować wykres w 2 aby wiedzieć gdzie rośnie a gdzie maleje
2 lis 18:41
aniabb: nie rysujesz
jak pochodna >0 to funkcja rośnie
jak pochodna = 0 to funkcja ma extremum
jak pochodna <0 to funkcja maleje
2 lis 18:43
aniabb:
jak druga pochodna <0 funkcja wklęsła
jak druga pochodna =0 funkcja na punkt przegięcia
jak druga pochodna >0 funkcja wypukła
2 lis 18:44
Mika .......: własnie facet każe nam rysować gdy są punkty stacjonarne czy przegięcia i ja tu leże bop nigdy
nie wiem jak to narysować
2 lis 18:50
aniabb: zaznacz te punkty co masz i zawsze możesz doliczyć parę innych podstawiając różne x do funkcji
wtedy widać co się dzieje z funkcją
2 lis 18:52
Mika .......: to np w 2 przykładzie w x=−2 jest max lokalne a w =0 jest min lokalne
2 lis 18:58
aniabb:
tak
2 lis 19:00
Mika .......: ale jak bedzię z tą druga pochodną to nie mam pojęcia
nie wiem gdzie a raczej w jakich punktach bedzie punkt przegięcia
2 lis 19:03
aniabb: druga pochodna to pochodna z pochodnej
f'= 2xex + x2ex
f''−2ex+2xex+ 2xex + x2ex
2 lis 19:06
aniabb:
f''=0 ⇔ 2ex+4xex + x2ex=0 /ex
2+4x+x2=0 delta...
2 lis 19:07
Mika.....: to ja wiem ale kiedy bedzie wypukła a kiedy wklęsła
2 lis 20:41
aniabb: o 18:44
jak druga pochodna <0 funkcja wklęsła
jak druga pochodna =0 funkcja na punkt przegięcia
jak druga pochodna >0 funkcja wypukła
2 lis 20:42