granica ciagu
mmm: Oblicz granice ciagu:
an =√n+4 − √n
ktoś pomoże?
2 lis 18:27
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
2 lis 18:33
Ajtek:
0

.
2 lis 18:38
mmm: czyli mam zrobic w ten sposob:
| | √n+42 − √n2 | |
√n+4 − √n = |
| |
| | √n+4 + √n | |

?
2 lis 18:49
aniabb: tak i teraz te pierwiastki podnieś do kwadratu
2 lis 18:49
mmm: czyli w ulamku na gorze wyjdzie 4 i co teraz?
2 lis 18:56
2 lis 18:57
mmm: w mianowniku :
√n+4 dązy do
∞ i
√n dązy do
∞ ?
a co z tym po lewej stronie?
naprawde nie rozumiem
2 lis 19:07
mmm: jest mi ktos w stanie to wytłumaczyć dokladnie?
2 lis 20:00
Krzysiek: podstaw sobie kilka dużych wartości za 'n' i policz kalkulatorem jaką ma wartość ułamek...
2 lis 20:02