2 lis 17:39
Godzio: Tak
2 lis 17:43
2 lis 18:00
aniabb: nie widzę w4 ale tak
2 lis 18:03
2 lis 18:07
asdf: Już wiem gdzie błąd, zamiast 23 powinno być 25
2 lis 18:09
2 lis 18:17
asdf:
2 lis 18:22
Krzysiek: a tam wykonałeś: w1 −w4 ?
dlatego zmienił się znak ponieważ: w1 −w4 =−(w4 −w1 )
czyli od 4 wiersza odjąłeś pierwszy i przemnożyłeś wiersz przez (−1) stąd inny wyznacznik
2 lis 18:23
aniabb: zazwyczaj to do wiersza któryzmieniasz coś dodajesz lub odejmujesz ..a ty masz zmieniany wiersz
na minusie więc pewnie dlatego
2 lis 18:25
asdf: tak, w
1 − w
4
Właśnie ja tej rzeczy nie rozumiem, dlaczego nie mogę zrobić:
w
4 = w
1 − w
4 tylko:
w
4 = w
4 − w
1
? Możesz mi to jakoś wyjaśnić

?
2 lis 18:29
asdf: Ok, dzięki, czyli taki przykład:
w
66 = w
66 − w
1
A NIE!:
w
66 = w
1 − w
66

Ponieważ ja OD CZEGOŚ odjąłem wiersz który zmieniam, a powinno być OD
WIERSZA ktory zmieniam dodaje/odejmuje COŚ
2 lis 18:31
aniabb: Dokładnie
2 lis 18:31
asdf: dzięki...A tyle się męczyłem z tym i nie wiedziałem czemu coś mi się zmienia..
2 lis 18:32
asdf: a masz może chwile czasu, żeby zerknąć do moich laborek z fizyki?
2 lis 18:36
aniabb: dla Ciebie zawsze..
2 lis 18:37
2 lis 18:54
asdf: halo, jestes?
2 lis 19:08
aniabb: bywam
2 lis 19:09
aniabb: ech ... jak masz y=f(x) to co masz na osiach jak widzisz zapis T=f(p)
2 lis 19:12
asdf: to na x − cisnienie , na y − temperature?
2 lis 19:16
aniabb: brawo
2 lis 19:18
aniabb: i ta druga..
2 lis 19:18
asdf: Ciepło właściwe może wyjść ujemne?
2 lis 19:27
2 lis 19:28
asdf: ?
2 lis 19:35
aniabb: robiłeś te wykresy jako punktowe?
2 lis 19:35
aniabb: bo Ci nie zachowało skali..wręcz masz pod prąd ;>
2 lis 19:36
asdf: jako liniowe
2 lis 19:38
aniabb: zrób jako punktowe
2 lis 19:42
2 lis 19:43
asdf: ?
2 lis 19:47
aniabb: musisz skopiować kolumnę z ln p i postawić ją za 1000/T i dopiero wykres
jak zrobisz kopiuj to potem użyj wklej wartości
2 lis 19:49
asdf: Nie bardzo rozumiem
2 lis 19:50
aniabb: żeby ci dobrze narysowało wykres musisz mieć najpierw kolumnę 1000/T a dopiero potem ln p
2 lis 19:55
asdf: to tak zrobiłem, pomożesz jak wyliczyć C
p? jeżeli:
a = −0,203
b = 5,029
C
p = −1000 * R * a
Dobrze?
2 lis 20:05
aniabb: cp= 40702,38 nieźle skoro w tabelce 40630
2 lis 20:05
asdf: Jak Ci to wyszło....
2 lis 20:05
aniabb: mówiłam, że masz odwrotnie osie i musisz przestawić kolumny i nowy wykres zrobić
2 lis 20:06
asdf: wyślesz mi swoje wykresy? Obiecuję, że porównam to co robię dobrze, a co źle i spróbuję to
jakoś zrozumieć.
2 lis 20:08
asdf: ?
2 lis 20:10
2 lis 20:13
asdf: No to mi tak samo wyszło, tylko te Cp jak obliczyłaś?
2 lis 20:15
asdf: Przepraszam, z ką wziąłaś 40630
2 lis 20:15
asdf: skąd wzięłaś*
2 lis 20:16
aniabb: a na krzywej jest −4.898 to razy −1000*8,31
2 lis 20:16
aniabb: z tej tabelki co wysłałeś Ciepło molowe parowania wody (w temperaturze wrzenia) 40630 J/mol
2 lis 20:17
asdf: Racja, dziękuję bardzo
2 lis 20:18
TriviaI: asdf, ile Ty masz laboratorium fizyki w tygodniu? Na moje oko co najmniej ze 3.
2 lis 20:19
aniabb: nie ma sprawy ..jeszcze regresja ... a miałam gdzieś ładne wzory tu na forum i pewnie zapisałam
w ulubionych w pracy
2 lis 20:19
aniabb: więc znów zrobi to za nas excel
2 lis 20:20
asdf: regresje liniowa przecież już jest

@Trivial
Z fizyki mam 1 na tydzień + dochodzi co 2 tygodnie z podstaw informatyki i elektroniki...
2 lis 20:24
aniabb: ale nie masz błędów ua i ub
2 lis 20:25
asdf: a to nie będzie tak, że u(a) to dokładnośc podania a = 0,001?
2 lis 20:26
aniabb: nie
2 lis 20:26
asdf: a gdzie ten wzór?
2 lis 20:27
aniabb: nie wiem czy znajdę .. jak ostatnio przeszło excelowskie to teraz też się uda
2 lis 20:28
asdf: On nawet na te wykresy tak nie patrzał, popatrzał tylko na wyniki pomiarów + obliczenia, na
błędy pomiarowe regresji liniowej już nie, oddałem mu nawet nie skończone do końca
sprawozdanie (elektronovolty nie podalem). Ale jak się wziął za odpytywanie to myślałem, ze
nie podołam

Na pierwszym sprawozdaniu − 10 minut. Na drugim sprawozadaniu − 30 minut!
Gorzej jak na sesji...
2 lis 20:30
aniabb: Przecięcie b= 24,6485836 ub= 0,124938022
stała a=−4,897951881 ua= 0,044877029
2 lis 20:30
asdf: ok, dzięki
2 lis 20:36
aniabb:
2 lis 20:44