awd
karolajn: (x6 + 64) zostało rozłożone na (x2 +4) (x4 − 4x2 + 16)
Moze mi ktos wytluamczyc dlaczego i jak szybko rozwizywac wlasnie takie przyklady ?
2 lis 17:25
ICSP: a znasz wzór na a
3 + b
3
2 lis 17:26
Kejt: wzór skróconego mnożenia:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
należy zauważyć, że x6=(x2)3
64=26=(22)3=43
2 lis 17:27
Kejt: kolejne zderzenie
2 lis 17:27
ICSP: jeżeli to ciebie interesuje można jeszcze rozłożyć dalej x
4 − 4x
2 + 16
2 lis 17:27
ICSP: Coś nas ciągnie do tych samych działów dziś
2 lis 17:28
Kejt: mnie jeszcze do ciasta ciągnie..chcesz kawałek? jabłecznik
2 lis 17:29
ICSP: Niestety nie znam się na cistach więc się spytam :
Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka ?
Jeśli tak to nie mogę odmówić
2 lis 17:31
Kejt: chyba tak..ciasto z jabłkami

<podaje kawałek na talerzyku>
2 lis 17:31
karolajn: hoernerem mozna dalej rozlozyc ? Ile wyjdzie ?
2 lis 17:33
aniabb: postawić t za x2
2 lis 17:34
ICSP: aniu nie wyjdzie takim podstawieniem

Pozdrawiam

Dziękuję za kawałeczek

Pokornie <oddaje talerz>
2 lis 17:43
karolajn: x4 − 5x2 +4 >0
moze ktos dla mnie rozwiazac ten przyklad przez podstawnik t=x2 albo hoernerem. Nie pamietam
jak to sie robi, a taki przyklad powinine mi to przypomniec.
2 lis 17:47
ICSP: ale w przykładzie x
4 − 5x
2 + 4 zadziała t = x
2 a w przykładzie x
4 − 4x
2 + 16 już nie
zadziała
2 lis 17:49
aniabb: jak nie zadziała to znaczy nie ma miejsc zerowych..

jeśli to było poleceniem to wystarcza
2 lis 17:52
karolajn: ponawiam prosbe o przykladowe rpzwiazanie
2 lis 17:54
aniabb:
t2−5t+4>0
Δ=25−16=9
t1=1
t2=4
x1=−1 x2=1 x3=−2 x4=2 i wężykiem
2 lis 17:57
ICSP: x4 − 4x2 + 16 = x2 + 8x2 + 16 − 12x2 = (x2 + 4) − (2√3x)2 = (x2 + 2√3x + 4)(x2 −
2√3x + 4)
2 lis 17:59
karolajn: aniabb
nie rozumiem, mozesz jakos jasniej rozpisac i wytlumaczyc metode z podstawnikiem ?
2 lis 18:31
karolajn: Moze ktos dla mnie rozwiazac krok po kroku
x4−5x2+4>0 metoda wyznacznikow + ewentualnie hoernerem bo tez nie wiem jak ten rpzyklad
obloczyc
2 lis 19:28
karolajn:
2 lis 20:17
karolajn:
2 lis 20:33
Saizou : x4−4x2−x2+4>0
x2(x2−4)−1(x2−4)>0
(x2−1)(x2−4)>0
dalej dasz radę
2 lis 20:38
Aga1.: x4−5x2+4>0
x4−x2−4x2+4>0
x2(x2−1)−4(x2−1)>0
(x2−4)(x2−1)>0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)>0
2 lis 20:38