papierosy/kombinatoryka
mike: Bezdomny zbierał niedopałki papierosów i produkował z nich papierosy. Z trzech niedopałków
robił jednego skręta. Skręcone papierosy wypalał. Zebrał 300 niedopałków. Ile skrętów wypalił?
umiem to policzyc tylko 'recznie' a potrzebuje jakos z kombinatoryki
14 maj 00:19
marzenka: x ilosc wypalonych skretow
3 razy x rowna sie 300
x rowna sie 300 podzielic na 3
x rowna sie 100
ale to moze byc pulapka
14 maj 11:51
wmboczek:
to raczej nie kombinatoryka :−)
a1=300, q=1/3 ciąg geometryczny
kiedy an<1 to nie będzie co palić
liczba wypalonych papierosów Sn
14 maj 11:51
marzenka: Inaczeju tego nie da sie policyzc chyba
14 maj 11:52
marzenka: To wy w ktorej jestescie klasie
14 maj 11:53
wmboczek:
PS. Oczywiście zakładam że robi skręty z petów po skrętach oraz że pozostały tytoń daje się
dzielić w sposób ciągły, np z 10papierosów wychodzi 3całe i 1/3skręta, która też jest wypalana
(choć można pobawić się ręcznie i odkładać 1/3skręta do następnego skręcania)
14 maj 11:56
marzenka: nom to jaki bedzie wynik
14 maj 11:58
AS: Zebrał 300 niedopałków, z tego sporządził 100 skrętów
Z 100 niedopałków sporządził 33 skrętów , pozostał 1 niedopałek
Z 33 niedopałków sporządził 11 skrętów
Z 11 niedopałków sporządził 3 skręty , pozostały 2 niedopałki
Z 3 niedopałków sporządził 1 skręt , pozostał mu jeden niedopałek
Z pozostałych 4 (1 + 2 + 1) niedopałków sporządził 1 skręt,pozostały 2 niedopałki.
Ostatecznie wypalił 100 + 33 + 11 + 3 + 1 + 1 = 149 skrętów,pozostały 2 niedopałki
15 maj 18:56
tim: AS: Mi nie pasuje.
Ze 100 niedopałków sporządził 33 skręty, pozostał 1
Ze 33 niedopałków i jednego wcześniej (34) sporządził 11 skrętów, pozostał 1
Ze 11 niedopałków i jednego wcześniej (12) sporządził 4 skręty.
100 + 33 + 11 + 4 = 148
15 maj 19:03
tim: Zwracam honor, źle podzieliłem
15 maj 19:04
AS: Ale z ostatnich 4 skrętów pozostały 4 niedopałki z których
sporządził 1 skręt i pozostały 2 niedopałki. Wychodzi na moje.
15 maj 19:26