wielomiany- prosze o pomoc
michał: wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3+2x2+x są równe. oblicz a i b.
13 maj 23:50
Eta: Pomagam
13 maj 23:56
michał: bardzo ci dziekuje..



...
13 maj 23:56
Eta:
W(x) = ax( x
2 +2bx +b
2) = ax
3 +2abx
2 + ab
2x
porównujemy współczyniki z wielomianem V(x) bo: W(x) = V(x)
więc:
a= 1 2ab= 2 ab
2 = 1
a=1 to 2b = 2 => b= 1 b
2 = 1 => b = 1 lub b = −1 −−− odrzucamy
więc odp:
a=1 b= 1
14 maj 00:01
michał: pewnie sie zdenerwujesz ale czy moglabys mi to wytlumaczyc tak na chlopski rozum...krok po
kroku... bo ja zielony jestem,
14 maj 00:16
michał: eta jestes tamm..

?
14 maj 00:19
Eta:
Nie denerwuję się

Co Ci wytłumaczyć

?
jeżeli wielomiany są
równe
to muszą być tego samego
stopnia
więc są .... bo x
3 czyli stopnia trzeciego
i współczynniki przy tych samych potęgach x
muszą być równe


dlatego porównujemy :
współczynniki przy x
3 i przy x
2 i przy x
jasne już


14 maj 00:20
michał: jak słońce...


dziekuje jescze popatrze na to poczytam z kilka razy i samo wejdzie..

dziekuje..
14 maj 00:24
Eta: 
14 maj 00:25