pilne,matematyka
Turisas666: Przekątne trapezu podzieliły trapez na cztery trójkąty. Niech P1, P2, P3, P4 oznaczają pola
tych trójkątów (rysunek obok). Wiadomo, że stosunek długości podstaw trapezu jest równy 3 : 1.
Wówczas:
a) P2 = P4 b) P3 = 3P1 c) P3 = 4P1 d) P3 = 6P1.
http://www.voila.pl/380/vpomq/index.php?get=1&f=1
2 lis 16:50
Turisas666: 2. Na rysunku obok kąt ostry trapezu prostokątnego ma miarę 60. Prosta k jest prostopadła do
podstaw trapezu, zaś prosta l jest równoległa do dłuższego ramienia. Ponadto |AB| = |CD|.
Niech P1 i P2 oznaczają pola figur odciętych z trapezu przez te proste. Wówczas:
a) P1 < P2
b) P1 = P2
c) P1 = P2
d) P1 = P2.
http://www.voila.pl/380/vpomq/index.php?get=1&f=1
2 lis 16:52
2 lis 16:52
Turisas666:
2 lis 16:54
Eta:

odp: a)
bo: P
2+P
3= P
3+P
4⇒ P
2=P
4
2 lis 16:56
Eta:
dodatkowe wyjaśnienie
P(ΔABD)= P(ΔABC) ,bo mają wspólną podstawę i wysokość
2 lis 16:58
Eta:
Pozostałe odp: odpadają ,bo
skala podobieństwa ΔABE i DCE k=3
| | P3 | |
to: |
| = k2=9 ⇒ P3= 9*P1 −−− takiej odp: nie ma w tych propozycjach |
| | P1 | |
2 lis 17:02
Turisas666: dzieki
2 lis 17:05
Eta:
Na zdrowie
2 lis 17:14