wektor
somebody: Obliczyc pole powierzchni równolegloboku rozpietego na wektorach a = (3; 2; 0) i b = (2; 5; 0).
2 lis 16:46
AS: Szukane pole
S = |a|*|b|*sin(∠(a,b))
a potrzebny sin łatwo wyliczyć
2 lis 17:46
Krzysiek: a nie prościej: S=|axb| ?
2 lis 17:48
Gustlik: Iloczyn wektorowy wektorów w przestrzeni:
a→=[ax, ay, az]
b→=[bx, by, bz]
a→ x b→=
| i j k |
| ax ay az |
| bx by bz |
Ciąg dalszy metodą Sarrusa − masz wyznacznik 3 x 3.
gdzie i, j, k − wersory osi odpowiednio OX, OY, OZ.
Wyjdzie wektor, pole liczysz jak długość tego wektora.
P=|a→ x b→|
2 lis 17:52