oblicz pochodna funkcji
student: cos34x +sin43x,przy cos 3 powinna byc "mała" tak samo 4 przy sinusie,w jakis sposob to zrobic

Prosze o pomoc
2 lis 16:34
Eta:
f(x)=cos3(4x)+sin4(3x) tak ma być?
2 lis 16:36
student: tak,tyle ze te nawiasy chyba nie potrzebe,jak to zrobic krok po kroku,,siedze z tym juz dobre
dobre 0,5 h
2 lis 16:38
Eta:
(cos34x)'= 3cos24x*(cos4x)' *(4x)'= 3cos24x*(−sin4x)*4
podobnie
(sin43x)'= 4sin33x * cos3x *3
teraz uporządkuj i dodaj te dwa wyniki
2 lis 16:42
Eta:
No i jak? ......... wypadałoby coś odpowiedzieć! no nie?
2 lis 16:59
student: w jaki sposob to uporzadkowac,pomnożyc w 1 czesci 3*4 i reszta bez zmian bedzie i dlaczego jest
ta 4 za (−sin4x)
2 lis 17:00
student: tak caly czas mysle "jak to jest zrobione",dziekuje bardzo i prosze jeszcze o jakas
wskazowke,rade..
2 lis 17:01
Eta:
pochodna (4x)'= 4 jasne?
po uporządkowaniu
f'(x)= 12sin33x*cos3x−12cos24x*sin4x
2 lis 17:05
student: dziekuje bardzo za pomoc Pozdrawiam
2 lis 17:11
Eta:
Masz funkcję złożoną f(x)= g[h(x)]
to pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej
f
'(x)= g
'[h(x)]*h
'(x)
(cos
34x) = z
3 gdzie za z=cos4x i za t= 4x
funkcja złożona potrójnie ( liczysz pochodną każdej tak:
(z
3)
' *z
' * t
'
czyli 3z
2 * (cos4x)
' *(4x)
' = 3cos
24x*(−sin4x)*4
czy już jasne?
2 lis 17:12
student: Super czy gdybm mial w przykladzie np. cos2 4x to jest to fukkcja złożona podwojnie i wtedy
bedzie 2 cos4x*(−sin4x)

,jak super ze sa jeszcze tak pomocne osoby
2 lis 17:34
Eta:
Tak, ale jeszcze * 4 , bo pochodna z 4x jest =4
2 lis 18:27
2 lis 18:29