prosze o pomoc
gosia: oblicz najmniejsza wartośc funkcji kwadratowej f(x)=x2−6x+1 w przedziale <o,1>
13 maj 23:46
gosia: bardzo prosze o pomoc
13 maj 23:52
Eta:
Liczymy xw = −b2a
xw = 62
xw = 3 więc 3 nie nalezy do tego przedziału:
czyli najmniejsza wartość jest dla:
f( 1) = 12 −6*1 +1 = − 4
bo f( 0)= 02 − 6*0 + 1 = 1
13 maj 23:53
michał: Xw co to jest..


to czarna magia dla mnie...:(:( ja na począstku ze wzoru na delte
próbowałam ale nie wychodzilo mi..:(
14 maj 00:00
Roman25: zauwazylam chyba bład f(1)=12−6*1+1= to wg mnie chyba powinno wyjsc = −6
14 maj 00:04
Eta:
xw −−−−− to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli
bo W( xw, yw) xw = −b2a yw = −Δ4a
minimum tej funkcji dla x€ R znajduje się w wierzchołku paraboli
dlatego sprawdzamy , czy xw należy do zadanego przedziału
xw = 3 , więc nie nalezy do przedziału <o, 1>
czyli minimum nie jest w wierzchołku , tylko poza nim>
Wiesz już ?
14 maj 00:07
Eta:
Jaki błąd


?
f( 1) = 1
2 −6*1 +1 = 1 −6 +1 = 2 −6 =
−4 ( jest dobrze



14 maj 00:08
gosia: taj juz zrozumiałam..


bardzo ci dziekuje..
14 maj 00:09
Roman25: przepraszam mój bład zwracam honor.. bledu nie ma
14 maj 00:11