matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wektor
ann:
Udowodnic, ze suma kwadratów cosinusów kierunkowych wektora jest równa 1. czy moze ktos pomoc?
2 lis 16:24
ewa:
v
→
=[x,y,z] |v|=
√
x
2
+y
2
+z
2
x
cosαα=
|v|
y
cosβ=
|v|
z
cosγ=
|v|
x
2
+y2+z
2
x
2
+y2+z
2
cos
α
+cos
2
β+cos
2
γ=
=
=1
|v|
2
x
2
+y2+z
2
2 lis 16:39