Bardzo prosze o pomoc, skomplikowane równanie kwadratowe
michal:
Bardzo prosze o rozwiazanie tego równania, nie ukrywam ze z pierwiastkiem czwartego stopnia
jest o wiele trudniej, pozdraawiam i z góry dziekuje
√x2 + 32 −2
4√x2 +32 = 3
2 lis 16:20
+-: No nie jest to takie b.straszne , dalej sobie poradzisz?
√x2 + 32 −24√x2 +32 = 3
(4√x2 +32 −1)2=22
2 lis 16:58
michal: no wlasnie nie wiem jak zrobic z tym pierwiastkiem czwartego stopnia zeby go dac do potegi..
2 lis 17:12
+-: (4√x2 +32 −1)2=22 nie widzisz dalej to
(4√x2 +32 −1)=2
2 lis 17:33
aniabb: podstaw za 4√x2+32=t wtedy √x2+32=t2
2 lis 17:36
michal: a jakieś założenia?
2 lis 19:30