wskaż odpowiednie założenia i sprawdź czy prawdziwe są podane równości
mystic: wskaż odpowiednie założenia i sprawdź czy prawdziwe są podane równości
(2xy+4y−3x−6) (4y2+21
−−−−−−−−−−−−− : −−−−−− −6) =
(2−2y2) (2+2y
x+2
= −−−−−−−−
2y−3
mniej więcej wiem ze po rozwiązaniu wyjdzie lub nie wyjdzie ten wynik ale wychodzą mi kosmiczne
liczby więc proszę o rozwiązanie
2 lis 16:17
mystic: to pomoże ktoś
3 lis 22:52
aniabb:
| 2y(x+2)−3(x+2) | | 4y2+21−12−12y | |
| / |
| = |
| 2(1−y)(1+y) | | 2(1+y) | |
| (2y−3)(x+2) | | 2(1+y) | |
| * |
| = |
| 2(1−y)(1+y) | | 4y2−12y+9 | |
| (2y−3)(x+2) | | 1 | |
| * |
| = |
| (1−y) | | (2y−3)2 | |
3 lis 23:50
mystic: a skad wzieło się w liczniku 12−12y
4 lis 00:01
aniabb: −6(2+2y) .. sprowadzanie do wspólnego mianownika
4 lis 00:28