`
asd: Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
5x+7y+6z=593
2 lis 16:09
asd: up
2 lis 16:48
asd: ref
2 lis 17:35
AS: Nie widzę układu równań
2 lis 17:47
Eta:
Gdzie ten układ?
2 lis 17:48
asd: 5x+7y+6z=593
11x+10y+4z=455.
Przepraszam za pomyłkę
2 lis 17:57
asd: Nie wiem czy dobrym pomysłem ,nie jest wyznaczenie jednej nie wiadomej i podstawienie do
drugiego równania ?
2 lis 17:57
aniabb: dobry ..a potem może Euklidesem
2 lis 18:06
+-: 5;4;90
2 lis 18:21
asd: hmm ,a ktoś może przedstawić rozwiązanie ? Bo zaczynam się już gubić
2 lis 18:37
+-: Mnożąc I przez 2, II przez 3 i odejmując stronami
23x+16y=179
| | 179−23x | |
y= |
| widać że x musi być nieparzyste , aby y mogło być całkowite czyli 1,3,5,7 przy |
| | 16 | |
większym y będzie ujemne
2 lis 19:28
asd: Mogę się zapytać ,jaką metodą ,to zrobiłeś ?
2 lis 19:40
+-: ale o co dokładnie chodzi
2 lis 19:44
asd: Nie ,bo po prostu nie wychodzi mi to samo co tobie.
2 lis 19:49
asd: po wymnożeniu otrzymuje taki układ równań
4x+6y−8=36
9x+24y+32=6
2 lis 19:53
asd: sry nie ten przykład
2 lis 19:54
asd: 25x+14y+12z=1186
33x+30y+12z=1365
i to odejmuje ,tak ?
2 lis 19:56
asd: Dobra ... Sam narobiłem błędów ,ale doszedłem do tego samego wyniku ,co Ty. Tylko teraz nie
wiem ,co mam począć z tym końcowym równaniem.
2 lis 20:00
+-: Jeszcze moment bo samąkońcówkę coś muszę spr
2 lis 20:04
Bogdan:
Podam na razie tylko rozwiązanie: x = 5, y = 4, z = 90
2 lis 20:20
+-: | | 179−23x | |
y= |
| 179/16=11 +3/16
|
| | 16 | |
| | 23x−3 | | 3x+1 | |
y=11− |
| =11−(2x −3 |
| ) po tych przekształceniach widać, że 3x+1musi być |
| | 16 | | 16 | |
podzielne przez 16 Biorąc pod uwagę pierwszy: warunek x musi być nieparzyste , aby y mogło być
całkowite czyli 1,3,5,7 łatwiej wyznaczyć x
2 lis 20:22
asd: czy te równanie 23+16y=179 powinno się dalej rozwiązać za pomocą algorytmu Euklidesa ?
2 lis 20:23
aniabb: można ( jeśli tam jest 23x) ale nie trzeba
2 lis 20:24
asd: bo tej metody +− nie rozumiem ;x ,dlatego pytam tak ,tam jest 23x
2 lis 20:27
aniabb: no to zrób Euklidesem
2 lis 20:33
+-: Nap[isałem wcześniej skąd się bierze
33x+30y+12z=1365
10x+14y+12z=1186
23x+16y+0z= 179
2 lis 20:36
asd: Wiem do tej pory rozumiem

,tyle że nie mam pojęcia dlaczego dalej wyznaczyłeś y
2 lis 20:37
AS:
3*x + 7*y + 6*z = 593 |*(−2)
11*x + 10*y + 4*z = 455 |*3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−6*x − 14*y − 12*z = −1186
33*x + 30*y + 12*z = 1365 stronami dodaję
−−−−−−−−−−−−−−−−−
27*x + 16*y = 179
Stosuję metodę Eulera
| | 179 − 27*x | | 3 − 11*x | | 3 − 11*x | |
y = |
| = 11 − x + |
| = 11 − x + t1 gdzie t1 = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 3 − 16*t1 | | 3 − 5*t1 | |
Z ostatniej równości x = |
| = −t1 + |
| = |
| | 11 | | 11 | |
| | 3 − 5*t1 | | 3 − 11*t2 | | 3 − t2 | |
t1 + t2 gdzie t2 = |
| => t1 = |
| = −2*t2 + |
| = |
| | 11 | | 5 | | 5 | |
| | 3 − t2 | |
−2*t2 + t gdzie t = |
| => t2 = 3 − 5*t |
| | 5 | |
Kolejno
t1 = −2*t2 + t = −6 + 10*t + t = −6 + 11*t
x = −t1 + t2 = 6 − 11*t + 3 − 5*t = 9 − 16*t
y = 11 − x + t1 = 11 − 9 + 16*t − 6 + 11*t = −4 + 27*t
Podstawiając x i y do pierwszego równania znajduję z
3*(9 − 16*t) + 7*(−4 + 27*t) + 6z = 593
6z = 594 − 141*t
Ponieważ z ma być całkowite a 141 nie dzieli się przez 6,
przyjmuję t dwukrotnie większe (282 : 6 = 47)
Wtedy rozwiązaniem będą liczby
x = 9 − 32*t , y = −4 + 54*t , z = 99 − 47*t , i t ∊C
2 lis 20:39
+-: To trzecie jest równaniem (tu z dwoma niewiadomymi) po prostu wyznaczam Y, bo przy x jest
większy współczynnik więc jest mniej możliwości dla x niż y, ale mogłem też x nie widzę tu
czego nie rozumiesz
2 lis 20:42
asd: Aha ,ok
2 lis 20:46