algerba, okrąg
student: Witam
Środkiem cięciwy okręgu (x − 2)2 + (y − 4)2 = 25 jest początek układu współrzędnych.
Wyznaczyć równanie prostej zawierającej tę cięciwę.
Odpowiedź: x + 2y = 0.
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania bo już nie mam pojęcia jak to zrobić.
2 lis 16:09
Eta:

O(2,4) |OA|=r=5 to: A(2,−1) S(0,0)
prosta OS ⊥ prostej AS (c −−− zawiera cięciwę
| | 1 | |
pr,OS: y= 2x to pr. c: y= − |
| (x−xA)+yA |
| | 2 | |
| | 1 | |
c: y= − |
| x lub w postaci ogólnej: c: x+2y=0 |
| | 2 | |
2 lis 16:23
ewa: Środek okręgu (2,4) r=5
Wyznaczymy równanie symetralnej tej cięciwy (będzie ona przechodziła przez (0,0) i (2,4)
sym: y=ax+b
0=a*0+b
4=2a+b
a=2 b=0 sym: y=2x
Nasza cięciwa będzie do tej symetralnej prostopadła zatem jej wspólczynnik kierunkowy musi
| | 1 | |
cięciwa: y=− |
| x+b' i przechodzi przez (0,0) zatem b'=0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cięciwa: y=− |
| x co po przekształceniu można zapisać : |
| | 2 | |
2y=−x czyli x+2y=0
2 lis 16:25
Eta:
2 lis 16:26
student: dzięki wielkie, nie rozumiem tylko jak znalazłeś punkt A.
z równania na długość odcinka OA ?
2 lis 16:30