Elipsa
qaz: Dane A(1,1)
E: 4x2+9y2−36=0
B1C ∊E,B=SA(C)
Szukane:l−prosta
A,B,C∊l
2 lis 16:06
qaz: 
?
2 lis 17:17
qaz: 
2 lis 17:41
qaz: ?
2 lis 18:05
aniabb: jak dla mnie za duże skróty myślowe
2 lis 18:07
qaz: No właśnie.Sam nie wiem o co w tych kompletnie chodzi
2 lis 18:28
Mila:

4x
2+9y
2−36=0 /:36
x=0 to y=2 lub y=−2
y=0 to x=3 lub x=−3
Punkt C jest symetryczny do punktu B względem p.A i B oraz C należą do elipsy
Punkt A=(1;1) jest środkiem odcinka BC
| b1+c1 | | b2+c2 | |
| =1 i |
| =1⇔b1+c1=2 i b2+c2=2 |
| 2 | | 2 | |
oraz współrzędne punktów B i C spełniają równanie elipsy.
ułóż jeszcze dwa równania i dokończ.
2 lis 23:19