Ciągi arytmetyczne
ja20: Zadanie jest takie: Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a1 = 3 i r =4.
Oblicz a8 i ak−1.
Z góry dziękuję.
2 lis 15:44
Gustlik: Wstaw do wzoru ogólnego:
an=a1+(n−1)*r
2 lis 16:00
PuRXUTM: a
n=a
1+(n−1)r
a
n=3+(n−1)*4
a
n=4n−4+3
a
n=4n−1
a
8=4*8−1=31
a
k−1=4(k−1)−1=4k−4−1=4k−5
2 lis 16:02
ja20: aaa, dziękuję bardzo

!
A czy mogę prosić jeszcze o rozwiązanie zadania:
Olicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o wymiarach podstawy a=4,8 i
b3,6, którego przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni.
2 lis 16:12