Własności prawdopodobieństwa
Sadman: Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − w obu rzutach otrzymano parzystą liczbę oczek lub obie otrzymane liczby oczek są większe od
3
B − iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest nieparzysty lub większy od 24
Zależy mi na tym, aby ktoś rozwiązał to zadanie.
2 lis 15:39
ewa: mocΩ=6*6=36
mocA=3*3+5=14 (3*3 tyle jest możliwości, że obie liczby parzyste,+ (4,5), (5,4), (5,5),
(5,6), (6,5)
mocB=3*3+ 3=12
(3*3 tyle możliwości, ze obie sa nieparzyste, wtedy iloczyn również jest nieparzysty + (5,6),
(6,5), (6,6)
2 lis 16:13
Sadman: Dziękuję bardzo
2 lis 16:22
Sadman: Mam pytanie, dlaczego przy A nie może być też (6,6), a przy B (5,5)?
2 lis 16:27