Wyznaczanie
pro: Wyznacz a1, q, oraz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, wiedząc, że a2=−3, a5=3
Prosze o rozwiązanie z ogólnym tlumaczeniem.
Nie jest to zadanie zbyt ciężkie na poziom podstawowy?
13 maj 22:44
pro: Wysili ktoś umysł, albo najlepsi już śpią?
13 maj 23:06
Eta:
Witam

...... skoro "najlepsi " śpią

to nie wiem do jakich mnie zaliczasz?

a
2 = a
1 *q a
5 = a
1 *q
4 = a
1 *q*q
3 = a
2 *q
3
więc:
a
1 *q= − 3 i −3 *q
3 = 3 => q
3 = −1 =>
q = −1
to a
1*(−1) = −3 =>
a1 = 3
a
n = a
1 *q
n−1
więc a
n = 3 * ( −1)
n−1
an = −3*( −1)n
13 maj 23:21
pro: Pytałem czy najlepsi śpią, ale Tobie to chyba matematyka daje energię do życia, więc po co
spać


Wydaje Ci sie, że tylko zadanko zrobiłaś, ale dzięki Tobie nie bede musiał w sierpniu do szkoły
pędzić. Mam trzy jedynki z maty i jutro dostane czwórke

Co daje srednią 1,75

Hehe, te
ciągi nie są takie trudne
13 maj 23:42
Eta: OK

miło mi
14 maj 00:15