funkcja kwadratowa
lol: Określ liczbę rozwiązań równania |x2−4| = m w zależności od wartości parametru m ?
2 lis 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej:
1) narysuj f(x) = x
2−4
2) narysuj f(x) = |x
2−4| wykorzystując poprzedni wykres (chyba problemu nie będzie, co nie?

)
3) na podstawie wykresu wyznacz ilość rozwiązań dla różnych prostych postaci y=m (prosta
równoległa do osi OX)
koniec zadania
2 lis 15:04
Saizou :

rysujemy funkcję lx
2−4l, zaczynając od x
2, następnie o 4 jednostki w dół, później moduł
wartości bezwzględnej.I odczytujemy że:
0 rozwiązań dla m∊(−∞:0)
2 rozwiązania dla m∊(4:+∞)u {0}
3 rozwiązania dla m=4
4 rozwiązania dla m∊(0:4)
2 lis 15:06
lol: ok, rozumiem
2 lis 15:08
PuRXUTM:

czerwonym to y=|x
2−4| niebieskim to wszystkie
m są one prostymi y=m
dla m<0 brak rozwiązań
dla m=0 2 rozwiązania
dla m∊(0;4) 4 rozwiązania
dla m=4 3 rozwiązania
dla m>4 2 rozwiązania
wszystko odczytane z rysunku
2 lis 15:11