płace
emka:
Nie wiem jak się do tego zabrać, treść jest taka: W przedsiębiorstwie x każdy z 5 pracowników
zarabiał miesięcznie 500 zł. Kierownik oraz sekretarka zarabiali po 2 000 zł, a sam właściciel
przedsiębiorstwa zarabiał 10 000.
Rok później właściciel podniósł sobie wypłatę DO 20 000 zł. Obl. średnią, medianę i odchylenie
standardowe dla wynagrodzenia obu latach.
Zaczęłam od tego że sobie zrobiłam takie o szeregi:
I rok
Wartość Liczebność xi * ni
500 5 2 500
2 000 2 4 000
10 000 1 10 000
razem 8 16 500
II rok
Wartość Liczebność xi * ni
500 5 2 500
2 000 2 4 000
20 000 1 20 000
razem 8 26 500
Co zrobić dalej? Wskazówki jakieś?
2 lis 14:44
2 lis 15:21
ewa: | | 500+500 | |
mediana I=mediana II= |
| =500 |
| | 2 | |
2 lis 15:25
ewa: | | 5 | | 2 | | 1 | |
wariancja I=(500−2062,5)2* |
| +(2000−2062,5)2* |
| +(10000−2062,5)2* |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
odchylenie standardowe I=
√wariancja I
2 lis 15:29
ewa: Drugą wariancję i odchylenie policz analogicznie biorąc II średnią
2 lis 15:31
emka: Dziękuję bardzo.
2 lis 16:38