...
czlowiek: Czy funkcja f:R2→R , f(x,y)=(x2−4)(2−x+y) jest różnowartościowa czy jest na?
Wyznaczyć f( {3} x (2,4] ).
Wg mnie jest to f różnowartościowa, nie wiem co do drugiego czyli jak wyznaczyć ten iloczyn.
2 lis 14:38
czlowiek: pomoze ktos?
2 lis 15:12
czlowiek: ?
2 lis 16:54
Jack:
a) nie jest różnowartościowa (dla x=2 lub x=−2 i dowolnych y zawsze będzie f(2,y)=0 ),
Jest "na". Ustalając sensowne x dostaniesz każdą liczbę R odpowiednio manipulując samym y.
b) Najprościej postawić x=3, wyobrazić sobie że masz funkcję jednej zmiennej, zrobić wykres
f(y) i zobaczyć w jakim zbiorze będzie siedział f(y).
2 lis 16:56