Oblicz pole figury
Łuki:

Oblicz pole figury, której wymiary podane są na rysunku
13 maj 22:32
tim: A wymiary?
13 maj 22:33
Łuki: przy przerywanej 5, przy podstawie 5 i przy prawej ścianie 3
13 maj 22:34
i-u: Jeżeli dobrze zrozumiałam to co wyżej napisałeś to będzie
P= (3+5)*2,5, z wzoru na pole trapezu.
13 maj 22:36
Lidek: Pole figury = 20 [j2]
13 maj 22:38
Lidek:

można to obliczyć:
P
kwadratu = a * b = 3 * 5 = 15 [ j
2 ]
P
trójkąta = a * h * 1/2 = 5 * 2 * 1/2 = 5 [ j
2 ]
P = 15 + 5 = 20 [ j
2 ]
13 maj 22:42