Logarytmy i potęgi
Smydolf: Rozwiąż równanie :
| | 4 | | 27 | | log5(4) | |
1) ( |
| )x*( |
| )x−1= |
| |
| | 9 | | 8 | | log5(8) | |
2) lg(lgx)+lg(lgx
2−1)=1
3)
√x−1+log5(x)=5
2 lis 14:23
Eta:
| | log54 | | 2 | |
1/ |
| = log84= |
| |
| | log58 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | | 27 | | 2 | |
|
| = ( |
| )2 i |
| = ( |
| )−3 |
| | 9 | | 3 | | 8 | | 3 | |
i teraz dokończ.........
2 lis 14:33
Smydolf: tyle zrobiłem generalnie chodziło mi żeby ktoś podał wynik bo nie mam jak sprawdzić
2 lis 14:39
Piotr:
x=2
2 lis 14:44
Eta:
3/ x>0
logarytmuję obustronnie logarytmem o podstawie 5
| | 1 | |
|
| log5x *( −1+log5x)= log55=1 |
| | 2 | |
log
5x= t
| | 1 | | 1 | |
|
| t2− |
| t−1=0 ⇒ t2−t−2=0⇒ (t−2)(t+1)=0 ⇒ t=2 v t= −1 |
| | 2 | | 2 | |
log
5x=2 v log
5x= −1
2 lis 14:44
Smydolf: Dzięki właśnie miałem problem z logarytmowanie obustronnym

teraz już zaczaiłem

dzięki
wielkie
2 lis 15:35
Smydolf: A jeszcze takie coś:
1) lg(9
−1)+xlg(3
(5x−73)
2) 3
√lgx+2lg
√1x=2
| | 5x−7 | |
Nie wiem czy to dobrze widać ale w 1 przykładzie xlg(3) tam jest do potęgi |
| |
| | 3 | |
3 lis 17:13