parametry
albert: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każdy z różnych pierwiastków równania
x
2+x+m=0
jest większy od m.
wiem, że założenia muszą być takie Δ>0 oraz f(m)>0 . Jesli chodzi o Δ, to wiem czemu tak jest.
ale kompletnie nie moge wpasc na to , dlaczego musi być f(m)>0

skąd to sie wzięło ...
prosiłbym, gdyby ktos mógłby mi to skrupulatnie, krok po kroku wytłumaczyć .

Byłbym na
prawdę wdzięczny
2 lis 14:16
albert: mógłby mi ktoś w tym pomóc ?
2 lis 14:34
PuRXUTM: moim zdaniem tak ale nie jestem pewny
x
2+x+m=0 zał:Δ>0 i x
1>m i x
2>m
Δ>0
1−4m>0
4m<1
z założenia x
1>m
−1−
√1−4m>2m
−1+
√1−4m>2m
pomyśle jeszcze co z tym dalej

po prostu trzeba rozwiązać jeszcze te 2 nierówności
2 lis 14:45
albert: do tego doszedłem. niestety mam problem z rozwiazniem tych nierówności, gdyż jest tak
pierwistek ...
2 lis 14:51
PuRXUTM: masz do tego odpowiedzi ?
2 lis 14:53
PuRXUTM: mi wyszło że m<−2
2 lis 14:54
albert: m∊(−∞, −2)
2 lis 14:55
albert: czyli dobrze Ci wyszło, super
2 lis 14:55
PuRXUTM: yea !
2 lis 14:55
PuRXUTM: dobra to teraz Ci napiszę wskazówkę jak liczyłem
2 lis 14:56
albert: A teraz mógłbyś się podzielić ze mną rozwiazniem


? hihi
2 lis 14:56
albert: dzięx
2 lis 14:56
PuRXUTM: −1−
√1−4m>2m
√1−4m=t zał : t≥0 ( 1−4m>0 − ale to już mamy na początku )
1−4m=t
2 wyliczamy z tego m
4m=1−t
2
| | 1 | | 1 | |
m= |
| − |
| t2 i podstawiamy do naszej nierówności
|
| | 4 | | 4 | |
−1−
√1−4m>2m
| | 1 | | 1 | |
−1−t>2( |
| − |
| t 2) dokończ drugie podobnie, w razie problemów pisz |
| | 4 | | 4 | |
2 lis 15:01
albert: ahaaa, przypomniam sobie tą metodę. .

a tylko mam jedno pytanie, a czemu jest zalożenie t≥0?
2 lis 15:06
albert: a jeszcze jedno...dlaczego t podnosi sie do kwadratu ?
2 lis 15:11
PuRXUTM: t≥0 bo pierwiastek musi być większy lub równy zero
podnoszę do kwadratu √1−4m=t żeby wyliczyć m
2 lis 15:13
albert: aha dzieki wielkie PuRXUTM
2 lis 15:15
PuRXUTM:
2 lis 15:16