HELP!!!! Podaj wzór pozwalający obliczyć wysokość...
humanista: Podaj wzór pozwalający obliczyć wysokość trójkąta równobocznego gdy znamy jego pole P i obówd L
13 maj 22:26
Eta:
| | a2√3 | |
1/ gdy znamy pole: P= |
|
|
| | 4 | |
| | a√3 | |
wyliczamy "a" więc h= |
|
|
| | 2 | |
2/ gdy znamy obwód:
to L= 3a −−−−− wyliczamy "a"
to podstawowe wzory


! ....... należy je znać

( często się przydają w zadaniach z trójkątem równobocznym)
13 maj 22:44
i-u: Wzór Herona najlepiej:
| | 1 | |
p= |
| *3a − połowa obwodu |
| | 2 | |
P=
√p(p−a)3
13 maj 22:46
Basia: Mnie się wydaje, że w tym zadaniu chodzi o wyprowadzenie zależności między h i P, a potem
między h i L.
4P = a
2√3
2h = a
√3
12P = 4h
2√3 /:4
3P = h
2√3
h
2 = P
√3
h =
√P√3
L
√3 = 6h
13 maj 23:02
Basia: Mnie się wydaje, że w tym zadaniu chodzi o wyprowadzenie zależności między h i P, a potem
między h i L.
4P = a
2√3
2h = a
√3
12P = 4h
2√3 /:4
3P = h
2√3
h
2 = P
√3
h =
√P√3
L
√3 = 6h
13 maj 23:03