czy mozna tak?
Magda: cos36 * cos 72
moge to zapisac tak? a jezeli moge to co dalej moge z tym zrobic aby policzyc?
cos36 * cos 72= cos36 * cos2*36= cos36 * (cos236 − sin236) = cos336 − sin236cos36
2 lis 13:58
Magda: = cos
336 − (1− cos
236)cos36 = cos
336 − cos
336 − cos36 = − cos36
2 lis 14:01
ICSP: zauważ że :
| | 4 sin36o * cos36o * cos72o | |
cos36o * cos72o = |
| |
| | 4sin36o | |
2 lis 14:04
Magda: czyli to co wczesniej zrobilam jest zle
2 lis 14:16
Eta:

na pamięć ......znasz takie zadania
2 lis 14:17
ICSP: zrobiłaś dobrze, tylko pytanie do czego to prowadzi
2 lis 14:18
Magda: takie sorka nam zadala, spojrzalam w tablice na wzory i tak jakos mi iwyszlo, i wolalam sie
upewnic czy tak dobrze jest
2 lis 14:19
Magda: no wlasnie nie wiem do czego to prowadzi
2 lis 14:20
ICSP: jest dobrze ale raczej tego nie pociągniesz dalej
2 lis 14:21
Magda: a jak proponujecie zaczac takie zadanie :
sin3x = cos2x ? cos 2x to inaczej cos
2x − sin
2x ale czy to cos mi da
2 lis 14:25
ICSP: skorzystaj z tego że :
sin3x = 3sinxcos2x − sin3x
2 lis 14:29
Magda: nie wiem czy dobrze.
3sinxcos
2x − sin
3x = cos
2x− sin
2x
sinx( 3cos
2x − sin
2x) = cos
2x − sin
2x | : 3cos
2x − sin
2x
sinx = 1/3
2 lis 14:37
ICSP: ooo dzielenie przez 0 hmm nie ładnie
2 lis 14:38
Magda: a jezeli jest to dobrze, to moglbys mi powiedziec skad wzieles ze sin3x = 3sinxcos
2x −
sin
3x
2 lis 14:38
Magda: czyli bzdure napisalam?
2 lis 14:40
ICSP: Czekaj chwilę

Głupoty wypisuje
2 lis 14:40
ICSP: zapomniałem o oczywistym wzorku : //
zatem
teraz już zadanie jest proste
2 lis 14:43
Magda: no teraz to ja Ci powiem ze mi gorzej namieszales

czyli za cos2x mam podstawic sin ( 90 − 2x) = ?
2 lis 14:45
ICSP:
2 lis 14:46
Magda: napewno

nie wychodzi mi
2 lis 14:51
ICSP: no i teraz masz postać :
co dalej robisz ?
2 lis 14:52
Magda: heh, ja kombinowalam ze 3sinxcos
2 − sin
3x = sin ( 90− 2x)

i probowalam taa lewa strone
jakos poprzeksztaalcac ale ciagle dochodzilam do pkt wyjscia czyli cos2x...
2 lis 14:54
ICSP: nie

Tamten fajny wzorek niestety jest już zbędny do zadania
2 lis 14:55
Magda: moze to glupie co napisze zaraz, wiec sie nie smiej

sin (3x) = sin(90−2x) i moge opuscic sin ze
3x = 90 − 2x
x = 16
2 lis 14:57
ICSP: 1
o Jakim cudem stopnie zamieniły się na liczbę ? Pozostań przy mierze łukowej
2
o a gdzie drugie rozwiązanie ?
3
o Gdzie jest okresowość funkcji sinus ?
Popraw te trzy błędy i będzie
2 lis 14:59
Magda: zapomnialam

x
1 = π/10 +2kπ i x
2 = 9π/10 +2kπ k∊ Z (calkowitych)
2 lis 15:07
Magda: tak lepiej?
2 lis 15:07
ICSP: okres źle wyznaczony oraz drugi pierwiastek źle wyznaczony
2 lis 15:08
Magda: okres bedzie 2π/3 ?
2 lis 15:10
ICSP: dla każdej z dwóch odpowiedzi będzie inny
2 lis 15:10
Magda: dlaczego
2 lis 15:11
ICSP: ponieważ nie dodajesz go na samym końcu tylko tuż przy opuszczaniu wartości sinusa
| | π | |
3x = |
| − 2x + 2kπ ; k ∊ Z (interesujące oznaczenie − na studiach jesteś ?) |
| | 2 | |
| | π | | 2 | |
x = |
| + |
| kπ ; k ∊ Z |
| | 10 | | 5 | |
oraz drugie rozwiazanie :
| | π | |
3x = π − ( |
| − 2x) + 2kπ ; k ∊ Z |
| | 2 | |
| | π | |
3x = |
| + 2x + 2kπ ; k ∊ Z |
| | 2 | |
2 lis 15:14
Magda: jestem na studiach matematycznych (I rok ) i z podstawowa matma sie porwalam.... sama troche
rozszerzenia robilam, szkoda tylko ze troche a nie wiecej...
2 lis 15:17
ICSP: Widać ze liczby zespolone znasz
2 lis 15:18
Magda: dziękuje bardzo

mam jeszcze jeden przyklad ale postaramsie go sama jakos do wieczora bez zadnej pomocy zrobic,
moze sie uda

a jak nie to zapewne sie odezwe
2 lis 15:18
Magda: nie znam

a takie oznaczenia jak K − calkowite Q wymierne IQniewymierne u nas na
uniwersytecie profesorowie uzywaja

wiec i my musimy
2 lis 15:19
ICSP: no to jeszcze nie wiesz że C jest zarezerwowane dla liczb zespolonych (complex numbers)
2 lis 15:21
Magda: na wykladzie juz cos mielsimy o nich

ale w praktyce jeszczen nie uzywalismy i nie robilismy
zadnych zadan

jeszcze raz bardzo dziekuje
2 lis 15:23