Równania i nierówności
Kasiaula: 1.Oblicz:
3√2+√5 + 3√2 − √5
2.Udowodnij , że:
3√20 + 14 √2 + 3√20*14√2 =4
2 lis 13:54
Eta:
1/
| | 1+√5 | | 16+8√5 | |
( |
| )3= |
| = 2+√5 |
| | 2 | | 8 | |
to wartość tego wyrażenia jest:
2 lis 14:01
Godzio: (2 + √2)3 = ...
2 lis 14:03
Eta:
2/ podobnie
zauważ,że (2+√2)3= 23+3*22√2+3*2*(√2)2+ (√2)3= 20+14√2
pod tym drugim pierwiastkiem zapewne powinno być: 20− 14√2
zatem wartość tego wyrażenia jest:
3√(2+√2)3+3√(2−√2)3= 2+√2+2−√2= 4
c.n.u.
2 lis 14:09
Eta:
Ejjj
Godzio skąd Ty to wiesz?
2 lis 14:10