.
zumba: 1. wykaz ze prosta k przechodzącą przez punkty A=(1,−5), B(−1,3) jest prostopadła do prostej l
o równaniu y=14x+2.
2. napisz równanie okręgu o środku S=( −3,6) i promieniu równym długości odcinka o końcach
A=(2,−3), B=(−5,−1).
2 lis 13:30
enejdi: 1.warunek prostopadłości
m1*m2=−1
m2=1/4
A=(1,−5), B(−1,3)
| | y2−y1 | | 3+5 | |
m1= |
| = |
| =−4 |
| | x2−x1 | | −1−1 | |
−4*1/4=−1 ok.
2.
równanie okręgu
(x+3)
2+(y−6)
2=r
2
A=(2,−3), B=(−5,−1).
r
2=(xB−xA)
2+(yB−yA)
2
r=(−5−2)
2+(−1+3)
2
r=53
(x+3)
2+(y−6)
2=53
2 lis 13:58
Tad: r
2 −:
2 lis 14:11