Zadanko z fizyki
PPP: Prędkość łodzi względem wody w spoczynku wynosi V1. Woda płynie w rzece z prędkością
V2. Jak należy skierować łódź, aby przepłynąć rzekę w kierunku prostopadłym do brzegów?.
W jakim czasie łódź przepłynie rzekę o szerokości L? Przedstaw graficznie układ prędkości.
Obliczenia wykonaj dla V1= 5m/s, V2=3 m/s, L=80m.
2 lis 13:28
aniabb:
vw=4
cosα=3/5
t=80/4=20s
2 lis 13:29
aniabb:
2 lis 13:31
aniabb: α to jest kąt od v=5 do brzegu
2 lis 13:32
PPP: A co to Vw i skąd się wzięło?
2 lis 13:35
aniabb: prędkość wypadkowa ..z Pitagorasa
2 lis 13:38
PPP: OK a teraz jak mam tego cos to musze wyliczyc jeszcze tylko kat α?
2 lis 13:41
tomek: z tali liczacej 52 karty wyciagamy 1 i wrzucamy do drugiej tali. Nastepnie po przetasowaniu
talii wyciagamy 1 karte. Jaki jest prawdopodobienstwo ze to bedzie as?
2 lis 13:46