matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres funkcjii
matematyk:
jak narysowac taką funkcje? czy jest na to jakaś sposób żeby przekstałcic tą funkcje?
x
2
−4
f(x)= 1 −
|x−2|
2 lis 13:23
alice:
(x−2)(x+2)
f(x)= 1−
|x−2|
moze ci to cis juz mowi? przy rozpatrywaniu przypadkow jest to pomocne
2 lis 13:24
alice:
1
o
dla x>0
(x−2)(x+2)
f(x)= 1 −
= 1− (x+2) = 1−x−2= −x−1=−(x+1)
x−2
2
o
dla x<0
x−2)(x+2)
(x−2)(x+2)
x−2
f(x)= 1 −
= f(x)= 1 −
= f(x)= 1 −
= 1− (−x+2)
−x+2
−(x+2)
−1
= 1+x−2=x−1
2 lis 13:28