Indukcja matematyczna
Ja: Wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla n∊N:
1+2+4+...+2n=2n+1−1
Nie wiem jak to rozwiązać.
− wydaje mi się, że najpierw muszę znaleźć taki przypadek, że L=P np. dla n=0
− później chyba trzeba napisać założenie, tezę i jakoś udowodnić, że L=P i z tym mam największy
problem, bo nie wiem co ma zawierać założenie, a co teza. Założenie chyba to co jest w
przykładzie (1+2+4+...+2n=2n+1−1), a teza? Co robić z tym dalej. Proszę o pomoc. Na
ćwiczeniach jakoś dziwnie to rozwiązywali.
2 lis 12:53
Eta:
1+1+2+4+... +2n= 2n+1
4+4+... +2n= 2n+1
dla n=1 L= 4 P=22=4 , L=P
dla n=2 L= 4+4=8 P= 23=8
Zał. idukcyjne dla n=k
4+4+....+2k= 2k+1
Teza indukcyjna dla n= k+1
4+4+ ... +2k+2k+1= 2k+2
Dowód indukcyjny:
L= 4+4+ ... +2k+2k+1= 2k+1+2k+1= 2*2k+1= 21+k+1= 2k+2 =P
Twierdzenie jest prawdziwe dla n€N
2 lis 13:07
anka: eta jest bardzo zdolna
2 lis 13:17
Ja: Widzę.

Dziękuję jej bardzo, ale jestem wyjątkowo odporny na matematykę wiec proszę o kilka
wyjaśnień.
Dlaczego w tezie indukcyjnej jest 2
k?
2 lis 13:28
Eta:
bo w tezie podstawiasz n= k+1
masz 4+4+... +2k+2k+1 = 2k+1+1= 2k+2
2 lis 13:56
Ja: Nadal nie mogę sobie z tym poradzić.
Mógłby ktoś pomóc w przykładzie:
12+22+...+n2 = 16n(n+1)(2n+1)
Polecenie identyczne: Wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla n∊N
2 lis 15:05