...
karolina: Dla jakich wartości parametru m suma pierwiastków równania x2−2m(x−1)−1=0 jest równa sumie
kwadratów tych pierwiastków?
2 lis 12:44
aniabb:
x1+x2 = x12+x22=(x1+x2)2−2*x1*x2
−b/a = (−b/a)2−2* c/a
2 lis 12:49
aniabb: twoje równanie x2 −2mx +2m−1=0 więc a=1 b=−2m c=2m−1
2 lis 12:50
Eta:
1/Δ≥0
2/ c=b ( z tego co podała aniabb
2 lis 12:51
karolina: chodzi mi bardziej o początek. w założeniu mam napisać Δ>0 czy Δ≥0

jaka jest między tym
różnica

zrobiłam tak.... Δ≥0
więc wyszła mi ona 4m
2−8m+4 dalej z delty policzyłam Δ prim. potem wyszło mi że xo wynosi 1 a
funkcja główna przyjmuje rozwiązania dla wszystkich liczb rzeczywistych

dobrzxe zrobiłam ?
2 lis 12:54
aniabb: jak liczyłaś Δ' to nie x0, a m0 Ci wyszło
2 lis 12:56
karolina: tak tak, sorki. ale poza tym to dobrze ?
2 lis 12:57
aniabb: nazywaj ją lepiej Δm będziesz pamiętać że liczysz zmienną m
2 lis 12:57
aniabb: tzn. że dziedziną jest m∊R
2 lis 12:57
karolina: aha ok

a jezcze mam takie pytanie. Jak to rozgraniczyc i wiedzieć, kiedy mam dać w założeniuΔ>0 lub
Δ≥0?
2 lis 12:58
aniabb: jeśli jest słowo różne pierwiastki ..albo różnych znaków to Δ>0
jeśli może być taki sam Δ≥0
2 lis 13:02
karolina: czyli jeden(podwójny) jest taki sam i tego samego znaku. jesli mają być różnych znaków to Δ >0
, dobrze zrozumiałam .?
2 lis 13:04
aniabb: albo w tekście jest słowo ma dwa różne pierwiastki niezależnie od znaku
2 lis 13:06
karolina: ok, dzięki Ci wielkie :
2 lis 13:08