granica
mariusz: | | 1 | |
Badanie granicy z definicji a) an = |
| |
| | n2 | |
∀ε > 0 ∃n
o ∊ N ∀n ≥ n
o |a
n − g| < ε
1 < εn
2
| | 1 | |
Dla danego ε > 0 istnieje zatem no = [ |
| + 1]. |
| | √ε | |
Dobrze?
2 lis 12:24
mariusz:
2 lis 12:34
mariusz:
2 lis 12:52
mariusz:
2 lis 13:04
Godzio:
2 lis 13:06
mariusz: | | (−1)n | |
A taki przykład: b) an = |
| |
| | n | |
∀ε>0 ∃n
o∊N ∀n ≥ n
o |a
n − g| < ε
(−1)
n < εn
dobrze? czy coś zepsułem
2 lis 13:20
mariusz:
2 lis 13:30
mariusz:
2 lis 13:49
2 lis 13:50
mariusz: czemu tak?
2 lis 13:57
mariusz: no tak wartość bezwględna
2 lis 13:57
mariusz: | | 2 | |
mam jeszcze taki przykład: c) ( |
| )n, widać, że granicą będzie 0. Natomiast aby udowodnić |
| | 3 | |
to z definicji:
∀ε>0 ∃n
o ∊ N ∀n ≥ n
o |a
n − g| < ε
n < log
2/3ε
ok?
2 lis 14:02
Godzio: Ok
2 lis 14:04
mariusz: | | 1 | |
no to ostatni przykład, ku praktyce: d) an = |
| |
| | 1 + √n | |
Czyli standardowo: ∀ε>0 ∃n
o ∊ N ∀n ≥ n
o |a
n − g| < ε
1 < ε +
√nε
1 − ε <
√nε / : ε
ok? I jakbyś mógł wyjaśnić dlaczego ona dążdy do 0? bo
√n chyba dąży do 1?
2 lis 14:11
mariusz:
2 lis 14:17
mariusz:
2 lis 14:28
mariusz:
2 lis 14:34
mariusz:
2 lis 14:53
mariusz:
2 lis 15:07
Mila: √n→∞ dla n→∞
Natomiast n√n→1 dla n→∞
2 lis 15:09
mariusz: a dowód jest prawidłowy?
2 lis 15:11
Godzio: Jest prawidłowy
2 lis 15:28