równanie logarytmiczne
markx: Polecenie do zadania brzmi:
rozwiąż równanie;
3log3(x+1)=log3(x3+2x2+4x+7)
2 lis 11:47
ICSP: Dziedzinę ustaliłeś ?
2 lis 11:48
Kejt: <sępi się>
2 lis 11:48
ICSP: dobrze
Kejt 
zadanko twoje

Zapomniałem że musisz trenować logarytmy
2 lis 11:49
ICSP: Witaj
Kejt
2 lis 11:49
Kejt: dziękuję bardzo

tylko jedno pytanie..w jakim momencie mogę opuścić logarytmy? tzn. co muszę mieć żeby to
zrobić..
2 lis 11:55
ICSP: musisz mieć :
loga b = loga c
b = c
− podstawy takie same
− nic nie stoi przed logarytmem
Miłego ustalania dziedziny xD
2 lis 11:57
aniabb: dwa logarytmy o tej samej podstawie po obu stronach
2 lis 11:57
aniabb: i komentarz.. korzystając z różnowartościowości funkcji logarytmicznej
2 lis 11:58
Kejt: ICSP, ale z Ciebie okropniak..
2 lis 12:00
ICSP: Co znów zrobiłem
2 lis 12:01
Kejt: "Miłego ustalania dziedziny xD"
3log
3(x+1)=log
3(x
3+2x
2+4x+7)
log
3(x+1)
3=log
3(x
3+2x
2+4x+7)
(x+1)
3=x
3+2x
2+4x+7
x
3+3x
2+3x+1=x
3+2x
2+4x+7
x
2−x−6=0
Δ=1+4*6=25
i teraz tak.. wyliczyłam sobie wolframem, że w tym drugim pierwiastek wynosi około −1,87, więc
x
1∉D
tylko nie wiem jak to wyliczyć ręcznie..
2 lis 12:14
ICSP: Powiedzmy że ja też nie wiem
2 lis 12:16
Piotr:
ICSP zaraz Ci rozwiaze pewnie ten wielomian, a ja proponuje po prostu podstawic i
sprawdzic czy nalezy do dziedziny
2 lis 12:17
Kejt: w sumie też racja..tylko czy zostanie to zaliczone..
2 lis 12:18
aniabb: x+1 >0
x>−1
2 lis 12:20
ICSP: a może po prostu pochodnymi go pojechać
2 lis 12:20
ZKS:
To też udowodnienie czy liczba należy do dziedziny podstawienie i sprawdzenie.
2 lis 12:20
aniabb: powinno być zaliczone bo dokonałaś tej kontroli

a nie ma znaczenia czy wyliczyłaś najpierw
czy sprawdziłaś sam wynik
2 lis 12:21
Kejt: świetnie, dziękuję
2 lis 12:22