Srednia arytm.
Zuzia: srednia arytmetyczna liczb naturalnych 6,0,5,3,5,6 x,y jest rowna 4,a ich dominanta jest liczba
5. Wyznacz x i y jesli x<y. PROSZE POMOZCIE MI
2 lis 11:47
aniabb:
x+y =32−25=7
x≤5
y≥5
2 lis 11:50
aniabb: dół pomyliłam z medianą ... jedna z nich musi być 5
2 lis 11:51
aniabb: więc tylko x=2 y=5
2 lis 11:52
Kejt:
6+0+5+3+5+6+x+y=32
25+x+y=32
x+y=7
Jeśli dominantą ma być 5, to jedna z tych liczb musi być równa 5.
y ma być większe od x a ich suma ma być równa 7, więc to y=5 x=2
2 lis 11:52
Zuzia: bardzo dziekuje ale za bardzo nie rozumiem
2 lis 11:57
aniabb: wzór na średnią ... i wyznaczasz sumę x i y
2 lis 11:59
Zuzia: acha juz skumalam dzieki
2 lis 11:59
aniabb: dominanta to wielkość występująca najczęściej ...ponieważ są dwie 5 i dwie 6, to żeby 5 była
najczęściej to musi być jeszcze jedna 5
2 lis 12:00
Zuzia: w urnie jest 7 kul bialych i 3 czarne.Losujemy dwie kule bez zwracania. Przedstaw to
doswiadczenie w postaci drzewa. Oblicz prawdopodobienstwo,ze wylosowano przynajmniej jedna
kule biala. mam pare zadan na jutro i boje sie ze sama nie dam rady:(
2 lis 12:04
aniabb:
2 lis 12:08
aniabb:
zielone pr−wo 7/10
fioletowe pr−wo 3/10
czerwone pr−wo 6/9
niebieskie pr−wo 3/9
żółte pr−wo 7/9
że przynajmniej 1 biała
zielone*czerwone +zielone * niebieskie +fioletowe*żółte
7/10 * 6/9 + 3/10 * 6/9 +3/10 * 7/9 = 81/90=9/10
2 lis 12:12
Zuzia: no tak ale skad te inne kolory skoro tylko jest 7 bialych i 3 czarne?
2 lis 12:24
aniabb: to są kolory kresek na rysunku
2 lis 12:25
Zuzia: acha dziekuje czuli prawdopodobienstwo wylosowania jednej bialej jest rowne 9/10 tak? super
naprawde ratujesz mi zycie bo juz siedze pare godzin i mozg zaczyna mi sie lasowac he
2 lis 12:30
aniabb: to jest przynajmniej 1 bo uwzględnia przypadek że obie białe
2 lis 12:31
Zuzia: a te b i c na tym drzewie to pewnie kolory co? wole sie upewnic bo chcialabym do konca skumac
2 lis 12:34
aniabb: kolory kulek .. na samej górze można tez narysować urnę a w niej 7b i 3c
2 lis 12:38
Zuzia: doswiadczenie polega na dwukrotnym rzucie symetryczna szescienna kostka do gry. Przedstaw zbior
zdarzen elementarnych Ω.Oblicz prawdopod.
a)polegajacego na tym ze w pierwszym rzucie wyrzucono parzysta liczbe oczek
b)iloczyn oczek w obu rzutach bedzie podzielny przez 6
wynik przedstaw w postaci ulamka nieskracalnego.
mi wyszlo a a) 17/36 a a b) 15/36 ale nie jestem zadowolona co mi nie pasuje
2 lis 12:46
Zuzia: dziekuje wszystkim
2 lis 13:24