Znajdź odległość pomiędzy prostymi l_1 i l_2
Ola: l1:
x = 3 − t
y = 2 − t
z = 1 + 2t
l2:
2x − 2y − 3z = 0
x − 2y + 4z + 2 = 0
2 lis 11:40
enejdi: x = 3 − t
y = 2 − t
z = 1 + 2t
M(3,2,1) to punkt przez który przechodzi prosta l1
l2:
2x − 2y − 3z = 0
wzór na odległść punktu od prostej
| | IAxo+Byo+CzoI | |
d= |
| |
| | √A2+B2+C2 | |
| | I2*3−2*2−3*1I | |
d= |
| |
| | √22+22+32 | |
d=0,2425
l2:
x − 2y + 4z + 2 = 0
pdobnie
| | I1*3−22+3*1+2I | |
d= |
| |
| | √12+22+42 | |
d=0,8728
2 lis 13:42
Ola: ale w odpowiedziach jest cos takiego, ze odleglosc pomiedzy PROSTYMI wynosi:
7√165/165
2 lis 20:54