Pomocy
Ola: zadanie uprosc wyrazenie i oblicz jego wartosc dla x = √3/2
a)(2√3−x)2 − 2 (2√3−x)(2√3+x) + (2√3+x)2
b)( x+ √3)3+ 2x (x+3)(x−3)+ (x+ √3)3
2 lis 11:25
Kejt: wzorki skróconego mnożenia, zna?

(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a+b)(a−b)=a
2−b
2
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
2 lis 11:27
Ola: tak zna tylko że sie w tym motam i moge sobie dopasowac ktory konkretnie będzie wzor
2 lis 11:46
bezendu1990: a)
12−4√3+x2−2[(2√3)2−x2]+12+4√3+x2
i dokończ
2 lis 11:51
aniabb: w a to lepiej (2√3−x −2√3−x)2
2 lis 11:55
bezendu1990: @aniabb ale moja wersja tez chyba jest dobra ?
2 lis 12:01
aniabb: ale u mnie od razu widać 4x
2 i nie trzeba się męczyć z pierwiastkami

a Ty zjadłeś x w 2ab
2 lis 12:04
bezendu1990: a no tak racja

jednak Twój lepszy
2 lis 12:05
bezendu1990: 12−4
√3x+x
2−2[(2
√3)2−x
2]+12+4
√3x+x
2 już poprawiłem
2 lis 12:07
aniabb: to teraz zrób b)
2 lis 12:14
bezendu1990: kto ? ja czy Ola ?
2 lis 12:15
2 lis 12:16
aniabb: pewnie Ty bo Ola się zapodziała i pogubiła

a tu wzorka na 3 potęgę nie ma
2 lis 12:17
bezendu1990: oczywiście że zrobię :
x
3+3
√3x
2+9x+9+2x[x
2−9]+x
3+3
√3x
2+9x+9
2 lis 12:22
Ola: czy to jest dobrze zrobione
2 lis 12:33
Ola: ja zrobiłam trochę inaczej..
ale dzieki za pomoc
2 lis 12:40