Ciąg arytmetyczny
Paula: zad.1 długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz długości tych boków
gdy:
a) obwód trójkąta jest równy 24
b)długość każdego następnego boku jest większa od poprzedniego o 3.
Pomoże ktoś

w punkcie b pewnie trzeba zastosowac pitagorasa jesli sie myle to niech ktos
pomoże
13 maj 22:02
Eta:
Podpowiadam
13 maj 22:03
♊: Tak, trzeba zastosować tw. pitagorasa.
Taka mała wskazówka kiedy będziesz korzystał z tego tw. − który bok w trójkącie prostokątnym
jest najdłuższy ?
13 maj 22:03
♊: η − wybacz :(
To ja sobie ide robić tą kolację jednak :P
13 maj 22:04
♊: tę *
13 maj 22:04
Paula: nie wiem
13 maj 22:10
Eta:
a) a, b. c −−− tworzą ciąg arytm. a >0 b> 0 i c> 0
oraz c −−−− > a i c> b
to otrzymasz jedno równanie z def. ciągu:
2b = a + c
dodatkowo: a + b + c = 24 to 2b + b = 24 to 3b = 24 =>
b= 8
więc a + c = 16 => a = 16 − c więc c< 16
z tw. Pitagorasa wiesz ,że a
2 + b
2 = c
2
więc:
a
2 +64 = c
2 to ( 16 − c)
2 + 64 = c
2
rozwiąż to równanie i pamiętaj ,że c €(0, 16)
13 maj 22:13
Paula: o dziękuje bardzo

jesteś super
13 maj 22:15
Eta:
Zad b)
a , a+3 , a+6 −−−−−− długości boków
gdzie a +6 −− długość przeciwprostokatnej
z tw. Pitagorasa : a
2 +( a +3)
2 = ( a +6)
2
to a
2 + a
2 +6a +9 − a
2 − 12a − 36=0
a
2 − 6a − 27=0 policz deltę i pamietaj ,ze a>0
zatem wybierz tylko a>0
po obliczenie "a"
podaj a a +3 i a +6 −−− to bedą długości boków trójkąta
13 maj 22:23