średnia i odchylenie
emka: Dotarłam do takiej postaci i nie wiem co dalej, a muszę żeby zadanie było pełne obliczyć
jeszcze ŚREDNIĄ I ODCHYLENIE STANDARDOWE
Więc mam takie coś:
Wartość cechy Liczebność Częstość L. skumulowana Cz. skumulowana
140−145 8 0,16 8 0,16
145−150 12 0,24 20 0,4
150−155 20 0,4 40 0,8
155−160 10 0,2 50 1
To jest chyba szereg rozdzielczy? więc średnią i odchylenie liczy się inaczej niż normalnie
(nie dość że bierze się wagi pod uwagę to jeszcze jakieś środki klas, tylko właśnie nie mogę
się w tym połapać...)

Pomożecie? Bardzo mi zależy... bo mam więcej zadań w których utknęłam przez to że nie umiem
policzyć średniej i odchylenia w takich przypadkach...
2 lis 11:13
aniabb: średnia to
| 142,5*8+147,5*12+152,5*20+157,5*10 | |
| = ... |
| 8+12+20+10 | |
2 lis 11:25
aniabb: śr − to jest policzona wcześniej średnia
odchylenie =
√wariancja
| | (142,5−śr)2*8+(147,5−śr)2*12+(152,5−śr)2*20+(157,5−śr)2*10 | |
wariancja = |
| |
| | 50 | |
2 lis 11:28
emka: dzięki wielkie właśnie policzyłam średnią i mi wyszło 150, 7

teraz męczę się z
odchyleniem...
2 lis 12:29
emka: odchylenie = √23,76 = 4,87
zgadzają się wyniki?
2 lis 12:48