Kres górny i dolny
wodazkranu: Mam takie zadanie.
Wyznacz kres górny i dolny zbioru x należy do R i tak dalej, w każdym razie:
sinx+cosx=
√2 sin(x+45st)
i to jest tak jakbyśmy wykres sinx przesunęli o π/4 w lewo i każdą wartość pomnożyli przez
√2, tak? więc infA=0 a supA=
√2
2 lis 11:11
ICSP: infA = − √2
2 lis 11:12
wodazkranu: zapomniałam napisać przedziału, przepraszam
x należy od 0 do π
teraz mam dobrze?
2 lis 11:19
ICSP: supA = √2
infA = −1
2 lis 11:21
wodazkranu: właśnie nie umiem tego zrozumieć, dlaczego tam przy tym wykresie bierzemy tę wartość ujemną
2 lis 11:25
ICSP: Proponuję abyś sobie narysował wykres funkcji
√2sin(x + 45
o) dla x ∊ <0 ; π> i zobaczył jak
sie tam zachowuje
2 lis 11:28
wodazkranu: ok rozumiem już teraz, czyli napierw rysuję a potem patrzeć na przedział
dziękuję!
2 lis 11:36