matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuwanie niewymierności z mianownika kiełbasas zad 26
Łukasz:
Co powiecie na to ? potrafię to rozwinąć ale dochcodzę do jakiegoś miejsca gdzie nie wiem co trzeba z tym zrobić ( zad. 26 kiełabasa Liczby rzeczywiste )
2
=
3
√
25
+
3
√
15
+
3
√
9
2 lis 09:54
pablo:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1135.html
2 lis 10:01
Bogdan:
Na podstawie wzoru skróconego mnożenia: a − b = (
3
√
a
−
3
√
b
) (
3
√
a
2
+
3
√
ab
+
3
√
b
2
) otrzymujemy:
2
3
√
5
−
3
√
3
... =
*
=
3
√
5
2
+
3
√
5
*
3
√
3
+
3
√
3
2
3
√
5
−
3
√
3
2(
3
√
5
−
3
√
3
)
=
=
3
√
5
−
3
√
3
5 − 3
2 lis 10:54