Znajdź przedstawienie paramtetryczne prostej
Ola: 2x − y + 3z + 1 = 0
x + 2y − z + 4 = 0
mam znaleźć przedstawienie parametryczne tej prostej
doszłam do [2,−1,3]x[1,2,−1]= [−5,5,5]
nie za bardzo zrozumiałam jak dalej mam postępować, nie wiem co do czego podstawić.Mógłby ktoś
mnie nakierować
2 lis 00:19
pigor: ... znalazłaś wektor kierunkowy szukanej prostej, no to teraz obierzmy
sobie jej punkt np. niech
z=0 , to z równań płaszczyzn danej prostej w postaci
krawędziowej masz układ
2x−y= −1 /*2 i x+2y= −4 ⇔ 4x−2y= −2 i x+2y= −4 /+ stronami 5x= −6 ⇒
⇒
x= −65= −1.2 i
y=2x+1=−
125+
55=
−75 −1,4, więc równanie
kanoniczne tej prostej :
x+1,2−5=
y+1,45=
z5=t ⇒
⇒
(x=−1,2+5t, −1,4+5t, 5t) − szukane jej równanie parametryczne ...
2 lis 00:48
pigor: ... zgubiłem y,z) znaczy się powinno być
(x,y,z)= (−1,2+5t, −1,4+5t, 5t) − szukane równanie parametryczne . ...
2 lis 00:50
Ola: hmm a w odpowiedziach mam:
x=−1−t
y=−1,6+t
z=−0,2+t
czy Twoja odpowiedź będzie dobra, bo obrałeś sobie takie z=0? czy powinno wyjść zawsze to co w
odpowiedziach?
2 lis 11:37
Ola: ?
2 lis 12:52
Ola: prosze o podpowiedz!
2 lis 20:50