.
kier09: Załózmy, iz dzienna sprzedaz komputerów w sklepie FirMy jest zmienna
z rozkładu normalnego o sredniej 24 i odchyleniu standardowym 6.
1
(a) Ile powinna wynosic dzienna dostawa komputerów, aby pokryc dzien−
ne zapotrzebowanie sklepu z 99% prawdopodobienstwem?
(b) Jakie jest prawdopodobienstwo, iz sklep sprzeda co najwyzej 25 kom−
puterów?
(c) Jakie jest prawdopodobienstwo, iz sklep sprzeda co najmniej 10 kom−
puterów?
(d) Jakie jest prawdopodobienstwo, iz sklep sprzeda wiecej niz 15, ale
mniej niz 28 komputerów?
pomozcie prosze was bardzo
2 lis 00:18
aniabb:
a) 38
b) 56,6%
c) 99%
d) 68%
2 lis 07:23
aniabb: Najwygodniej to np w excelu
klawisz → wstaw funkcję → Rozkład.normalny w przypadku a) Rozkład.normalny.odw.
2 lis 07:25
aniabb: korzystając z tablic rozkładu standardowego
http://www.zarz.agh.edu.pl/bsolinsk/tablice.html
| | x−24 | |
a) F( |
| )<0,99 szukamy dla jakiej wartości w tablicach pr−wo wynosi 99% |
| | 6 | |
| | 25−24 | |
b) F( |
| ) = F(0,166) = 56,36% |
| | 6 | |
| | 10−24 | |
c) 1− F( |
| ) = 1− F(−2,33)= F(2,33) = 99,01% |
| | 6 | |
| | 28−24 | | 15−24 | |
d) F( |
| )−F( |
| ) = F(0,67) − F(−1,5) = F(0,67)−0,5 + F(1,5)−0,5 = |
| | 6 | | 6 | |
=0,7486 + 0,9332 − 1 = 0,6818 = 68,18%
2 lis 07:47
kier09: Dziękuję
2 lis 09:29