aaa
kasia: dla każdej liczby naturalnej n liczba 5
n+2−5
n+2
n+2−2
n jest wielokrotnością liczby ?
5
n*5
2−5
n+2
n*2
2−2
n=...i nie wiem ,co dalej
1 lis 23:46
Slawinc: ...=25*5n−5n+4*2n−2n=5n(25−1)+2n(4−1)=24*5n+3*2n=3*(8*5n+2n)
w związku z tym że n jest naturalne, więc cały wyraz w nawiasie też jest liczbą naturalną. Stąd
wyrażenie to jest wielokrotnością liczby 3
1 lis 23:54
kasia: dziękuję kolejny raz...jesteś moim wybawicielem Slawinc
2 lis 00:00
kasia: ooo.i dla Ety:
2 lis 00:01
Slawinc: no tak
2 lis 00:02
Eta:
@
kasi
jakie miałaś opcje odpowiedzi ? bo nie napisałaś
2 lis 00:03
kasia: 4
5
6
7
...teraz dwie odpowiedzi dobre
2 lis 00:04
Slawinc: Eta, dlaczego skasowałaś swój wpis? według mnie miałaś rację
2 lis 00:05
kasia: ...6(4*5n+12*2n)...a tak może być?
2 lis 00:09
Eta:
Tak odp 6
2 lis 00:11
Slawinc: zamiast
12 powinno być
16 żeby była równość

Spadam spać. Dobranoc
2 lis 00:11
Mati_gg9225535: | 1 | |
| jest dobra bo wyciąga 2 przed nawias  |
| 2 | |
2 lis 00:12
Slawinc: sorki, dobrze miałaś. Już nie myślę

Pa
2 lis 00:12
Mati_gg9225535: dobranoc

rowniez zmykam, dobranoc
Eta 
dobranoc Kasiu powodzenia w liczeniu
2 lis 00:13
Eta:
2 lis 00:13
kasia: pa,pa miłych senków wszystkim i jeszcze raz dziękuję
2 lis 00:16
Eta:
2 lis 00:17
kasia:
2 lis 00:21