ma co najmniej jedno dodatnie rozwiązanie
Kuba: Wyznacz te wartości parametru , dla których równanie
(2m+1)x2−(m+3)x+2m+1=0
ma co najmniej jedno dodatnie rozwiązanie.
Czy rozwiązanie według tych założeń będzie w porządku?
1)rownanie liniowe:
m=0
2)2 dodatnie:
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
m≠0
3)1dodatni:
Δ=0
x>0
m≠0
4)dodatni i ujemny:
Δ>0
x1*x2<0
m≠0
5)dodatni i zero
Δ>0
x1*x2=0
x1+x2>0
1 lis 23:44
Mati_gg9225535: dla m = 0 to nie jest równanie liniowe, dla 2m+1= 0 owszem
1 lis 23:46
Piotr:
nie
1 lis 23:47
Mati_gg9225535: jak to nie
1 lis 23:52
Mati_gg9225535: chyba ze to odp na pytanie kolegi
1 lis 23:52
Piotr:
kolegi
1 lis 23:53
Mati_gg9225535: w porzadku
1 lis 23:55
Mati_gg9225535: ja bym dał takie:
I. równanie liniowe:
1
o 2m+1 = 0
m+3 ≠ 0
| | 2m+1 | |
|
| > 0 (jedno dodatnie rozwiązanie) |
| | −(m+3) | |
2
o 2m+1 = 0
m+3 = 0
2m+1 = 0 (nieskończenie wiele rozwiązań)
II. równanie kwadratowe:
1
o 2m+1 ≠ 0
Δ≥0
x
1x
2 > 0
x
1+x
2 > 0 (jedno rozwiązanie dodatnie lub dwa rozwiązania dodatnie)
2 lis 00:08