parametr m
adrek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2+mx+2=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste takie, że suma ich sześcianów jest mniejsza od 9
jak na razie wyszło mi:
po przeliczeniu Δ wynika, że m∊(−
∞;−2
√2)∪(2
√2;+
∞)
ale jak rozwiązać to dalej
1 lis 22:51
adrek: pomoże ktoś
1 lis 23:08
ICSP: lemat:
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 = a3 + b3 + 3ab(a+b)
x13 + x23 = (x1 + x2)3 − 3x1*x2(x1 + x2)
1 lis 23:12
adrek: dziekuję, tego mi własnie brakowało..
1 lis 23:14
Eta:
1 lis 23:20
blu: suma sześcianów, a nie sześcian sumy
22 kwi 19:53